Затягніть паски: що зумовило чергове здорожчання українських буханців?

237
0

І знову подорожчання – вартість рум’яного зросла. До цього його відпускали по 8 гривень, зараз же – 8,40. Тож нескладно порахувати, що різниця склала 5%. На перший погляд, не так і багато. Проте, коли на ринку дорожчають майже всі продукти харчування, зріст ціни ще й на хліб все ж обурює.

Цьогоріч випічка дорожчає уже вдруге – в лютому зафіксували перший випадок, а тепер от у вересні.  Виробники кажуть: швидше за все, це здорожчання й останнє у 2017-му.  Як  стверджує директор Хмельницького хлібокомбінату,  ціну на продукцію підняли всі міські підприємства, де виготовляють буханці, проте домовленого підняття дотримались лише на «Хмельницькхлібі». Тому будьте готові до того, що в деяких магазинах за «білий» і «чорний» доведеться віддати понад 9 гривень.

Проаналізуймо ситуацію у сусідів. Найдешевший хліб y Литві – 33,7 грн. У Білорусі житній обійдеться в 34,4 грн. В Естонії – 35,2 грн. У Польщі – 41,4 грн. Вартість найвища в Угорщині – 66,2 грн. За словами експертів, в Україні кілограм чорного окрайця обійдеться, в середньому, в 21 грн. А враховуючи, що середня вартість кілограма соціального чорного хліба становить 11,8 грн, то знайдений в зарубіжних магазинах буханець виявився значно дорожчим. Не зважаючи на те, що наш продукт – найдешевший, у європейців значно вищі і зарплатні, тож остання позиція у цьому рейтингу не тішить.

Осінні ціни змушують затягнути паски. Подорожчало м’ясо, крупи,  цукор, овочі – а тепер й рум’яний. З такими темпами скоро хмельничанам доведеться сісти на особливу – бездріжджову дієту.