Чи є у ягоді нітрати? Незалежне експертне оцінювання дає відповідь на хвилююче питання

402
0

Уже традиційно знімальна група 33 каналу рушає на овочевий ринок. У шаленому розмаїтті продуктів де не де бачимо вищезгадані дині та кавуни. Перших нині більше, а от другими торгують лише двоє продавців. Кажуть, урожай із Херсону.

Приблизна вартість дині – 12 грн/кг., кавун  коштує, в середньому, 6-7 грн.  за кілограм. Як відомо, на ринку діє власна лабораторія, у якій продавці мають перевіряти товар, а врешті, і мати на руках відповідний документ. На прохання показати його стосовно цих товарів часто «дають задню».

Прості хмельничани до раннього врожаю ставляться двояко. За нашим спостереженням, частіше купують диню, а от про кавуни чули багато «жахачок» і відверто бояться.

33-ій звик не вірити чуткам, а перевіряти факти, тож навмисне купуємо кавун, так би мовити, з дешевших, аби потім провести свій власний аналіз.

Веземо ягоду одразу до незалежного центру лабораторних досліджень. Тут заповнюємо відповідні документи, вдягаємо халат та йдемо брати пробу.

Спеціалісти відбирають харчову пробу, центральний сегмент. У своїх результатах керуються національним стандартом України щодо методів визначення вмісту нітратів на фрукти, овочі та продукти їх перероблення. За, буквально, 15-20 хв. оголошують вердикт.