100 гривень за білі гриби і 400 – за банку сушених. Інспекція хмельницьких грибників на ринку

251
0

Одразу за квітниками 400-і місця займають «вихідці із лісу». Багато з них зранку тут, а з обіду уже поміж листя та гілля шукають товар на завтра. У центрі уваги сезонний білий гриб. З’їжджаються продавці з усієї області.

Помічаємо і, як представилася сама жінка, тітку Галю. Їй 70 років, 30 з яких вона – завзятий грибник. Розповідає, із її пенсією в 1500 грн. – це один із методів хоч якось виживати. А ліс, окрім додаткової копійчини, дарує їй і сили.

Результати лабораторних експертиз продавці нам не показали, мовляв, ми зарано прийшли. Але божаться, аналіз беруть кожен день. Покупців не так і багато, але якщо наші люди уже купують, то «про запас».

Окрім свіжих, продають також сушені та консервовані гриби. Як кажуть люди за прилавками, серед їхніх постійних клієнтів навіть ресторани міста. А от гарантія на такий продукт – їхнє чесне слово.

Що ж, ми вкотре нагадаємо та наголошуємо – аби споживати такі продукти, потрібно бути впевненими у їх якості. Адже навіть днями, 10 червня, на Кіровоградщині уже були зафіксовані 2 випадки отруєння грибами. Перші симптоми надзвичайно примітивні – нудота, біль у животі, діарея, підвищена температура тіла. Потім можуть з’явитися запаморочення чи навіть галюцинації, судоми, задуха. При будь-яких проявах слід обов’язково звернутися до лікарів. Управління Держпродспоживслужби закликає людей споживати лише сертифікований товар, вирощений у тепличних умовах або, врешті, вимагати у продавців лабораторні висновки.