172-річний цукровий завод успішно працює у Шепетівці

328
0

Хмельниччина завжди була флагманом цукроваріння, яка забезпечувала «білим золотом» усю Україну і ближнє зарубіжжя. Але з часом таких підприємств лишились одиниці. Одне із них – «ПрАТ» Шепетівський цукровий комбінат, засноване князем Сангушко ще у 1846 році. Завод витримав усі кризи, влади, двічі горів, але відновлювався, і, як бачимо, – успішно працює донині. Цьогоріч йому «виповнюється»  172! Та щороку керівництво проводить реконструкцію комбінату: це і ремонтні роботи, і оновлення техніки.

Шепетівський цукровий завод налічує такі основні цехи: бурякопереробне відділення, живопресове, сокоцех, продуктовий, цех сушки та пакувальний. Окрім того, є механічна майстерня, де розміщенні станки та відбувається металообробка деталей, власна ТЕЦ, що виробляє пару для виробництва цукру та бурякопункт, куди завозиться сировина й звідти уже подається на завод. Віталій Віталійович виконує доволі серйозну роботу. До його обов’язків входить контроль технологічних процесів:  від подачі цукрового буряка до випуску готового продукту.

Саме з бурякопереробного цеху починається увесь робочий процес. Сюди надходить сировина із бурякопункту, й тут уже овочі миють та перетирають у стружку.

У цьому цеху відслідковуємо результати в цифрах. Кожна зміна щодня, уявіть собі, переробляє близько 160-170 тон буряку! Помічаємо й те саме нове обладнання, що покращує виробництво та, звісно, полегшує роботу самих працівників.

У живопресовому відділенні також відбулися певні зміни: саме приміщення повністю оновили та закупили два нові італійські живопреси, які в свою чергу, відділяють жом від бурякового соку. Далі останній направляється в сокоочисне відділення.

Оксана Ігорівна розповідає, сокоцех цьогоріч також оновився: закупили нові фільтри МВЖ, а на станції випарювання соку з’явився новий корпус для згущення. І, звісно, додає про нововведення в продуктовому цеху.

Уже після усіх цих етапів «біле золото» відправляється в цех сушки, а опісля пакується в поліетиленові мішки по 50 кілограмів кожен. Це цукор вищої якості, що відповідає усім вимогам. Та ви і на власні очі побачили, як відбуваються процеси варіння. Усе це складно та потребує неабияких зусиль, проте, як зазначають самі робітники заводу – працюють із задоволенням, адже умови – більш ніж гідні, є офіційне працевлаштування та пристойна заробітна плата.

Цьогорічний робочий сезон розпочався 15 вересня, а завершити його планують орієнтовно 10 листопада, й переробити за цей період 240 тисяч тон буряку. Далі – підуть реконструкційні роботи й підготовка до наступного року. Таким чином, Шепетівський цукровий завод дає людям не лише стабільну роботу, хорошу заробітну плату, а й якісний продукт, який підсолоджує наше життя.